duminică, 16 octombrie 2011

Mirabai după - Tejvan Pettinger


Mirabai a fost o mare sfântă şi o adoratoare a lui SRI KRISHNA. În pofida criticismului şi a ostilităţii familiei sale, ea trăit o viaţă exemplară de sfântă şi a compus mai multe bhajans devoţionale. Informaţiile istorice despre viaţa lui Mirabai aparţin unor dezbateri ale unor oameni de ştiinţă. Cea mai veche menţionare bibliografică se regăseşte în comentariile lui Nabhadas’ Sri Bhaktammal din 1712. Bineînţeles, există multe surse care ne oferă diverse operspective asupra acestei poete şi sfinte a Indiei.

Viaţa lui Mirabai
Mira s-a născut la începutul sec al 16-lea în satul Chaukari Merta, Rajasthan. Tatăl său era Ratan Singh un descendent al lui Rao Rathor, fondatorul Jodhpur-ului. Pe când Mirabai avea 3 ani, un Sadhu a venit în casa părinţilor ei şi a oferit tatălui ei o păpuşă ce îl reprezenta pe Krishna. Tatăl ei a considerat aceasta ca pe o binecuvântare specială, dar iniţial nu a dorit să o ofere fiicei sale, pentru că se gândea că nu o va aprecia la adevărata sa valoare. Însă, Mira, pur şi simplu, s-a îndrăgostit la prima vedere de această păpuşă. A refuzat să mănânce pănă ce nu i-a fost dată păpuşa care-L reprezenta pe Sri Krishna. Pentru Mira această reprezentare a lui Sri Krishna întruchipa chiar prezenţa sa vie. Ea a făcut din Krishna prietenul ei de o viaţă, iubitul ei şi soţul ei. De-a lungul ybuciumatei sale vieţi ea nu a renunţat la acest legământ pe care l-a făcut încă din copilărie.
Pe când Mira era foarte tânără ea a văzut o procesiunea unei nunţi care mergea de-a lungul străzii. Întorcându-se către mama sa ea a întrebat, “Cine va fi soţul meu?”. Mama sa i-a răspuns, jumătate în glumă, jumătate în serios, “Deja tu ai un soţ, pe Sri Krishna.” Mama Mirei era foarte încântată de tendinţele relgioase ale fetei sale, dar ea a murit când Mira era foarte tânără.
De la o vârstă fragedă tatăl Mirei i-a aranjat acesteia o călătorie cu prinţul Bhoj Raj, care era fiul cel mai mare al lui Rana Sanga din Chittor. Aceasta era o familie hindusă influentă, iar mariajul lor însemna o urcare importantă a Mirei, pe scara socială. Mira, însă, nu era îndrăgostită de luxul din palat. Ea îşi servea soţul, plină de solicitudine, dar seara ea îşi petrecea timpul pentru a se ruga şi a cânta melodii devoţionale dedicate iubitului său Sri Krishna. În timp ce cânta diferite bhajans, în mod frecvent, ea îşi pierdea cunoştinţa şi intra în stări de extaz sau de transă.

Mergi către tărâmuri de nepătruns
În care chiar moartea tremură atunci când intră.
Acolo există jocuri în fântâna iubirii
Cu lebede ce alunecă în apele sale.
(1) Mergi către tărâmuri de nepătruns

Conflictul cu Familia
Noua sa familie nu aproba această stare de devoţiune pentru Krishna. Pentru a înrăutăţi lucrurile Mira reuza să o adore pe zeitatea guvernatoare a familiei sale Durga. Ea le-a comunicat că deja se dăruise lui Krishna.
Familia ei a început să-I dezaprobe din ce în ce mai mult acţiunile, dar faima şi reputaţia de sfântă a lui Mirabai s-a împrăştiat în întreaga regiune. Adesea ea îşi petrecea timpul purtând discuţii spirituale cu sfinţii (Sadhus), iar oamenii au început să o urmeze atunci când ea îşi cânta bhajans. Aceasta i-a făcut pe cei din familia ei şi mai geloşi. Cumnata Mirei, Udabai, a început să împrăştie bârfe false şi remarci defăimătoare, precum că Mira ar fi întreţinut relaţii incestuoase, în camera ei, cu alţi bărbaţi. Soţul ei, crezând că aceste poveşti defăimătoare sunt adevărate, a intrat în camera ei cu o sabie în mână. Dar a vâzit că Mira se juca cu o păpuţăşşi cp nu era nici un bărbat acolo. Cu toate aceste remarci şi atitudini isterice Mirabai a rămas neclintită fată de criticismul şi de bârfele lumii.

Mirabai şi Akbar
Faima Mira-ei s-a răspândit în întreaga Indie, iar cântecele sale devoţionale bhajans, erau cântate în întreaga zonă de nord a Indiei. Se spune că faima şi nivelul spiritual autentic al Mirei au ajuns la urechile marelui Împărat Akbar. Akbar era foarte puternic, dar de asemenea, foarte interesat de diferitele religii. Problema era că el şi familia în care era Mirabai erau cei mai aprigi duşmani, iar dacă ar fi vizitat-o pe Mirabai ar fi ar fi produs probleme mari pentru amândoi. Dar Akbar era foarte hotărât să o vadă pe Mirabai Prinţesa Sfântă.
Deghizat în haine de cerşetor Akbar a călătorit cu Tansen pentru a o vizita pe Mirabai. El era atât de îndrăgostit de muzica sa devoţională şi de suflet, încât a aşezat la picioarele ei un lănţişor cu o bijuterie foarte scumpă, înainte de a pleca. În decursul timpului vizita lui Akbar a ajuns la urechile soţului ei Bhoj Raj. El era foarte furios că duşmanul său Musulman fusese atras de Mirabai. El a ordonat ca Mirabai să se sinucidă aruncându-se în râu. Mirabai intenţiona să onoreze ordinal soţului ei, dar pe când intra în râu a apărut Sri Krishna şi i-a ordonat să părăsească locul şi să se îndrepte către Brindaban unde îl putea adora în pace.
Astfel câţiva oameni ce au urmat-o, Mirabai s-a îndreptat către Brindaban, unde îşi petrecea timpul adorându-l pe Sri Krishna. După un timp. Soţul său a început să se căiască, simţind că soţia sa este o sfântă. A călătorit la Brindaban şi a rugat-o să se întoarcă. Mirabai a fost de acord, spre neplăcerea restului familiei.
Curâd după moartea soţului Mira-ei, ce s-a petrecut într-o bătălie cu Împăratul Mogul Akbar, situaţia ei s-a înrăutăţit foarte mult. Rana Sanga, socrul său, a văzut în moartea soţului o ocazie de a scăpa de Mirabai. El i-a ordonat să realizeze Sati. Mirabai, cu acordul direct al iubitului său divin Sri Krishna, i-a comunicat că nu va face asta. Adevăratul său soţ, Sri Krishna nu murise. Aşa a afirmat ea în poemele ulterioare.
"sati na hosyan girdhar gansyan mhara man moho ghananami",
"Nu voi realiza sati. Voi cânta pentru Girdhar Krishna, şi nu voi deveni o sati deoarece inima mea este îndrăgostită de Hari (Krishna)."
,După această experienta familia ei a continuat să o tortureze. Ei au limitat mişcările ei şi au încercat să-i facă viaţa ei cât mai disconfortabul posibilă. Totuşi, în faţa tuturor acestor încercări şi necazuri ea a rămas detaşată de suferinţa ei fizică. Nu a fost nimic care ar fi putut perturba legătura ei interioară la cu Giridhara (epitetul de Sri Krishna ca băiat tânăr cioban). Se spune că de două ori familia ei a încercat să o omoare, o dată cu un şarpe veninos şi o dată prin băuturi otrăvitoare. În ambele ocazii se spune Mirabai, protejată prin harul lui Sri Krishna, a ajuns la nici un rău, fără a fi bolnavă.

SUNT Nebună
Devoţiunea ei şi magnetismul său spiritual, erau contagioase. E a fost cea care a inspirit pe mulţi să urmeze calea Vaishnavism. Aşa cum spunea Swami Sivananda:
"Mira împrăştia parfumul devotamentului său departe. Cei care au intrat în contact cu ea au fost afectaţi de curentul puternic al devoţiunii faţă de Divin. Mira a fost ca Domnul Gauranga. Ea a fost o întruchipare a iubirii si a inocenţei. Inima ei a fost un templu al devoţiunii. Faţa ei era floare de o lotus a divinului. Era doar bunătate în privirea ei, dragoste în vorbele ei, bucurie în cuvintele ei, putere în discursul său şi fervoare în cântecele ei ".
Chiar şi Sadhu-şii învăţati veneau la ea pentru inspiraţie. Există o poveste a unui Maestru Spiritual respectat, care a refuzat să vorbească cu Mirabai, deoarece ea era femeie. Mirabai răspuns există doar un singur bărbat adevărat în Brindaban, Sri Krishna; oricine altcineva era o Gopi a lui Krishna. La auzul acestui maestru spiritual a acceptat înţelepciunea lui Mirabai şi a venit să vorbească cu ea. Mai târziu, Mirabai a devenit elevul său.

Poeme de Mirabai
O mare parte din ceea ce ştim despre Mirabai vine din poezia ei. Poezia ei exprimă dorinţa şi căutarea sufletul ei pentru unirea cu Sri Krishna. În timp, ea îşi exprimă durerea separării şi în alte momente extazul divinei uniuni. Poeziile ei devoţionale au fost concepute pentru a fi cântate ca bhajans şi multe sunt încă cântate astăzi.
"Melodiile lui Mira insufla credinta, curajul, devotamentul şi dragostea lui Dumnezeu în mintea cititorilor. Ele inspiră adoratorii să le adopte pentru calea de devotament şi ele produc un fior minunat şi o topire a inimii în divin. "
Mirabai a fost o adoratoare foarte înflăcărată. Ea a fost imună la criticile şi suferinţa lumii. Ea s-a născut prinţesă, dar părăsit plăcerile a unui palat pentru a cerşi pe străzile Brindaban. Ea a trăit într-o perioadă de război şi de declin spiritual, dar viaţa ei a oferit un exemplu strălucitor de cea mai pură devoţiune. Mulţi au fost inspiraţi de devotamentul şi de dragostea spontană pentru Sri Krishna. Mirabai a arătat modul în care un căutător poate atinge comuniunea cu Dumnezeu, numai prin iubire. Mesajul ei a fost doar faptul că a fost că Krishna era adevăratul şi singurul ei iubit.


Dark Dweller despre Mirabai
Se spune că atunci când a murit, ea, de fapt, s-a topit în inima lui Krishna. Tradiţia relatează cum într-o zi, în timp ce ea cânta într-un templu, Sri Krishna i-a apărut în formă subtilă, pentru că era foarte încântat de adoratoarea sa. El şi-a deschis centrul inimii, iar Mirabai a intrat acolo, părăsindu-şi copul într-o stare de conştiinţă foarte elevată susţinută chiar de Krishna. (8)

Sri Chinmoy despre Mirabai
“Mirabai a fost o adoratoare de cel mai înalt nivel. Printre sfinţii Indiei ea este inconfundabilă. Ea a compus foarte multe cântece devoţionale bhajans, care, de fapt, sunt puternice cântece devoţionale închinate lui Dumnezeu. Fiecare cântec al lui Mirabai wrote exprimă inspiraţia ei, aspiraţia ei şi neîncetata dăruire către Dumnezeu".

Referinţe
* Mirabai - Women Saints East and West Article by Mrs Lajwanti Madan ISBN 0874810361
* Women Writing in India: 600 B.C. to the Present. vol.I, Susie Tharu and K. Lalita, editors, The Feminist Press, 1991. ISBN 0 – 04 440873-0
* Mirabai: The Rebellious Rajput Rani by Bill Garlington, U.S.A.
* Mirabai at Other Women's Voices
* Poems by Mirabai at Poetry Chaikhana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu