vineri, 12 august 2011

BHARATANATYAM şi yoga




Bharatanatyam şi Yoga sunt două moduri de a ne ajuta sa întelegem manifestarea Divinului sub forma umană. Ambele arte sunt produse minunate de Sanathana Dharma, care sunt bazele culturii indiene. Natya Shastra a lui Bharata Muni nu pune accent mare pe aspectele fizice în Bharatanatyam, ci pe cele de natură spirituală şi ezoterice în această formă de artă. Ambele arte sunt ştiinţe revoluţionare pentru evoluţia spirituală a fiinţei umane către atingera stării supra-umane şi, în final, cea a perfecţiunii divine.

Natura Spirituală şi Yoghină a lui Bharatanatyam, este foarte bine explicată în următorul comentariu de către Yogamani, o mareYogini şi o distinsă artistă Bharatanatyam.

Bharatanatyam este o formă de Yoga, pentru că Yoga înseamnă Uniune. Desigur, această veche artă este una dintre cele mai frumoase şi satisfăcătoare modalităţi pentru a exprima aspiraţia umană de comuniune cu Divinul. Ca formă de artă, Bharatanatyam cere de înţelegere conştientă a corpului, spiritului şi emoţiilor. Dansatorul sincer trebuie să înţeleagă natura lui Bhakti şi a lui Jnana din dorul înnăscut în toate creaturile faţă de Samadhi sau constiinţa cosmica.
Dansul "divin al energiei" din univers, atât de frumos reprezentate grafic prin Nataraja, pe Domnulul dansului este sursa de inspiratie pentru Bharatanatyam, pentru ca artiştii care să înţeleagă mai profund aspectele legate de arta lor.

Mai ales pentru tineri, această artă divină este un avantaj pentru el formele corpului într-o frumuseţe graţioasă controlată, mintea devine alertă şi sensibilă, iar emoţiile sunt controlate şi purificate pentru a recepta cele mai mari profunzimi umane. Shiva însuşi binecuvântează pe cei tineri, care îmbrăţişează această artă, oferind interesul lor profund, dragoste şi disciplina lor ca Dakshina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu