sâmbătă, 6 august 2011

Shiva Tandava



Shiva este cunoscut ca şi Nataraja, Zeul Dansului. Această divină formă de artă realizată de către Shiva şi de iubita lui consoartă Zeiţa Parvati. Dansul realizat de către Shiva este cunoscut sub numele de Tandava. Shiva Tandava este un dans viguros, fiind o sursă a întregului ciclu al Creaţiei, Menţinerii şi disoluţiei. Tandava înfăţişează natura Sa de Distrugător al Universului.

Caracteristicile dansului Tandava
În concordanţă cu ceea ce spun istoricii, Caracteristicile Dansului Tandava, au fost descrise în capitolul patru din Natya Shastra lui Bharata Muni, care este în legătură cu a cincea Veda şi cu expresia eternului dans al lui Shiva Tandava.
Se spune că dansul Tandava al lui Shiva este compus din cele 108 karana şi cele 32 anghaharas. Bharata Muni a afirmat că Shiva şi-a conceput dansul, deoarece îi plăcea să danseze în fiecare seară. Shiva a menţionat că, cele 108 karana care sunt incluse în Tandava pot fi folosite pe întreg parcursul dansului, în luptă, dar şi în alte momentele de manifestare personală, adică sunt energii ce sunt fundamentele universului.

Tipuri de Tandava
Unii istorici cred că există mai multe tipuri de Tandava. Tandava care este interpretată cu bucurie se numeşte Ananda Tandava, iar cea care este interpretată în stare violentă se numeşte Rudra Tandava. Celelalte tipuri de Tandava sunt Tripura Tandava, Sandhya Tandava, Samara Tandava, Kali Tandava, Uma Tandava şi Gauri Tandava. Oricum, în textele se menţionează existenţa a 16 tipuri de Tandava.

Semnificaţia lui Shiva Tandava Nritya
Unii istorici spun că dansul cosmic al lui Shiva, numit 'Anandatandava', ‘Dansul extazului’, simbolizează ciclurile cosmice ale Creaţiei şi Disoluţiei, la fel precum şi renaşterea şi moartea zilnică. Dansul este o alegorie picturală a celor 5 principii ale manifestării energiei eterne – creaţie, distrugere, menţinere, ocultare şi graţie, revelare.

Ananda Coomraswamy, spune despre dansul lui Shiva că reprezintă cele 5 acţiuni ale Sale: 'Shrishti' - creaţie, evoluţie
'Sthiti' - menţinere, susţinere
'Samhara' - distrugere, evoluţie
'Tirobhava' – ocultare, iluzie
'Anugraha' - revelare, emancipare, graţie
Întrega imagine este paradoxală, unind starea de linişte interioară a lui Shiva cu tumultul activităţii exterioare.

Lasya
Dansul realizat de zeiţa Parvati este cunoscut sub numele de Lasya. În Lasya mişcările sunt blânde, graţioase şi uneori erotice. Unii istorici au numit Lasya, versiunea feminină a lui Tandava. Lasya este de două tipuri- Jarita Lasya şi Yauvaka Lasya. Conform Purana-elor, dansul lui Shiva este sălbatec şi viguros (tandava) realizat pe terenurile de cremaţie noaptea, dar dansul blând şi graţios(lasya) este realizat în linişte la asfinţit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu