vineri, 12 august 2011

BHARATANATYAM şi yoga




Bharatanatyam şi Yoga sunt două moduri de a ne ajuta sa întelegem manifestarea Divinului sub forma umană. Ambele arte sunt produse minunate de Sanathana Dharma, care sunt bazele culturii indiene. Natya Shastra a lui Bharata Muni nu pune accent mare pe aspectele fizice în Bharatanatyam, ci pe cele de natură spirituală şi ezoterice în această formă de artă. Ambele arte sunt ştiinţe revoluţionare pentru evoluţia spirituală a fiinţei umane către atingera stării supra-umane şi, în final, cea a perfecţiunii divine.

Natura Spirituală şi Yoghină a lui Bharatanatyam, este foarte bine explicată în următorul comentariu de către Yogamani, o mareYogini şi o distinsă artistă Bharatanatyam.

Bharatanatyam este o formă de Yoga, pentru că Yoga înseamnă Uniune. Desigur, această veche artă este una dintre cele mai frumoase şi satisfăcătoare modalităţi pentru a exprima aspiraţia umană de comuniune cu Divinul. Ca formă de artă, Bharatanatyam cere de înţelegere conştientă a corpului, spiritului şi emoţiilor. Dansatorul sincer trebuie să înţeleagă natura lui Bhakti şi a lui Jnana din dorul înnăscut în toate creaturile faţă de Samadhi sau constiinţa cosmica.
Dansul "divin al energiei" din univers, atât de frumos reprezentate grafic prin Nataraja, pe Domnulul dansului este sursa de inspiratie pentru Bharatanatyam, pentru ca artiştii care să înţeleagă mai profund aspectele legate de arta lor.

Mai ales pentru tineri, această artă divină este un avantaj pentru el formele corpului într-o frumuseţe graţioasă controlată, mintea devine alertă şi sensibilă, iar emoţiile sunt controlate şi purificate pentru a recepta cele mai mari profunzimi umane. Shiva însuşi binecuvântează pe cei tineri, care îmbrăţişează această artă, oferind interesul lor profund, dragoste şi disciplina lor ca Dakshina.

sâmbătă, 6 august 2011

Shiva Tandava



Shiva este cunoscut ca şi Nataraja, Zeul Dansului. Această divină formă de artă realizată de către Shiva şi de iubita lui consoartă Zeiţa Parvati. Dansul realizat de către Shiva este cunoscut sub numele de Tandava. Shiva Tandava este un dans viguros, fiind o sursă a întregului ciclu al Creaţiei, Menţinerii şi disoluţiei. Tandava înfăţişează natura Sa de Distrugător al Universului.

Caracteristicile dansului Tandava
În concordanţă cu ceea ce spun istoricii, Caracteristicile Dansului Tandava, au fost descrise în capitolul patru din Natya Shastra lui Bharata Muni, care este în legătură cu a cincea Veda şi cu expresia eternului dans al lui Shiva Tandava.
Se spune că dansul Tandava al lui Shiva este compus din cele 108 karana şi cele 32 anghaharas. Bharata Muni a afirmat că Shiva şi-a conceput dansul, deoarece îi plăcea să danseze în fiecare seară. Shiva a menţionat că, cele 108 karana care sunt incluse în Tandava pot fi folosite pe întreg parcursul dansului, în luptă, dar şi în alte momentele de manifestare personală, adică sunt energii ce sunt fundamentele universului.

Tipuri de Tandava
Unii istorici cred că există mai multe tipuri de Tandava. Tandava care este interpretată cu bucurie se numeşte Ananda Tandava, iar cea care este interpretată în stare violentă se numeşte Rudra Tandava. Celelalte tipuri de Tandava sunt Tripura Tandava, Sandhya Tandava, Samara Tandava, Kali Tandava, Uma Tandava şi Gauri Tandava. Oricum, în textele se menţionează existenţa a 16 tipuri de Tandava.

Semnificaţia lui Shiva Tandava Nritya
Unii istorici spun că dansul cosmic al lui Shiva, numit 'Anandatandava', ‘Dansul extazului’, simbolizează ciclurile cosmice ale Creaţiei şi Disoluţiei, la fel precum şi renaşterea şi moartea zilnică. Dansul este o alegorie picturală a celor 5 principii ale manifestării energiei eterne – creaţie, distrugere, menţinere, ocultare şi graţie, revelare.

Ananda Coomraswamy, spune despre dansul lui Shiva că reprezintă cele 5 acţiuni ale Sale: 'Shrishti' - creaţie, evoluţie
'Sthiti' - menţinere, susţinere
'Samhara' - distrugere, evoluţie
'Tirobhava' – ocultare, iluzie
'Anugraha' - revelare, emancipare, graţie
Întrega imagine este paradoxală, unind starea de linişte interioară a lui Shiva cu tumultul activităţii exterioare.

Lasya
Dansul realizat de zeiţa Parvati este cunoscut sub numele de Lasya. În Lasya mişcările sunt blânde, graţioase şi uneori erotice. Unii istorici au numit Lasya, versiunea feminină a lui Tandava. Lasya este de două tipuri- Jarita Lasya şi Yauvaka Lasya. Conform Purana-elor, dansul lui Shiva este sălbatec şi viguros (tandava) realizat pe terenurile de cremaţie noaptea, dar dansul blând şi graţios(lasya) este realizat în linişte la asfinţit.

joi, 4 august 2011

Si totusi in TVR mai exista oameni de valoare - Doru Dumitrescu si o viata pentru televiziune


Doru Dumitrescu Editor Coordonator - Evenimente speciale, divertisment

">Aţi deschis exact unde trebuia!

De-aici încolo, toate căile vă sînt pavate cu cele mai bune intenţii şi cu promisiuni acoperite cu profesionism de cea mai bună calitate!

Dacă suferiţi de talent şi nimeni nu vă bagă în seamă, aţi nimerit la «doctorul» potrivit. «Consultaţiile» sînt prin corespondenţă, în prima fază, urmînd ca, pe masura agravării stării de «inspiraţie», să trecem la «contacte» de gradul 3! -

Ce bune sunt intentiile bune si profesionalismul pntr-o lume a cunostintelor zic eu, dar il voi lasa pe acest mare spirit al unei lumi frumoase si uitate, cea a emisiunilor frumoase, sa va invite in lumea sa ... Pe mine m-a facut sa-mi aduca aminte de copilarie si de cascadorii rasului ... Cine stie, poate dintre cititorii acestui blog mai sunt si talentati si curajosi ...


Pentru toţi cei care n-au nici în clin nici în mînecă - zice vorba - cu spiritul ludic şi cu simţul umorului, accesarea acestui link trebuie considerată o pură întîmplare, pentru care nu e cazul să dea vina nici pe Marea Adunare Naţională şi nici pe Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului!...

... Pentru ceilalţi, uşa e deschisă!.... Omieşaisprezece, etajul 10 (ca la hotel) - turnul din Dorobanţi. Pot să vă dau şi alte detalii... lămuritoare: Album Duminical, Cascadorii Rîsului, 4M, Video (Dracula, Joc, DD, Scorpion, Paris etc...) Magazin, Cascadorii... Jocului, Made in USA, Camel Planet TeleEstival, Interactiv TeleJoc, Camera Misterelor, Robingo, Roata Norocului... Evident, acestea sînt doar cîteva repere, brand-uri consacrate, realizate de subsemnatul, de-a lungul anilor, în grilele de programe ale TVR (n-am pus la socoteală încă vreo 22 de ani de experienţă în Radio, care-mi permite sa-i numesc «neajutoraţi» pe cei care consideră televiziunea «o imagine color»! Sic !!!).

La vremea lor, au fost...standarde care au generat audienţă şi au încurajat... dependenţa de televizor. Eu am rămas «dependent» de...Televiziunea română, dar locuiesc şi gîndesc in secolul 21! O vorbă spune că nu există bancuri noi, ci doar ascultători noi. Nu v-aş sfătui să vă conformaţi, dacă vă hotărîţi să ne confruntăm ideile. Divertismentul contemporan îşi cere drepturile, indiferent de limba de exprimare, de meridianul geografic sau de forma politică de guvernămînt. Planeta a făcut paşi rapizi din toate punctele de vedere, iar divertismentul, ca modalitate de relaxare şi de antrenare a gîndirii, a fost, pare-se, dintotdeauna, cu un pas înainte. Noi, românii, l-am băgat, zeci de ani, la-naintare pe Bulă! Da' pînă cînd? Nu-l «osîndiţi la moarte», că şi-a facut datoria... Consider că, genetic, românii sînt dotaţi cu un simţ al umorului...în exces. Ca şi inteligenţa, şi acest simţ este răspindit, însă, ...aleatoriu. Unii nu depăşesc nivelul ...băşcăliei, alţii se zbat undeva, la limita handicapului...

Esenţial pentru creatorul contemporan de divertisment este să înţeleagă că el, TELESPECTATORUL, vrea ALTCEVA! Cele 625 de linii ale «micului ecran» (e o metaforă, evident, desfiinţată de realitatea HDTV-ului) sînt tot atîtea culoare pe care pornesc, într-o cursă nebună, nebună, nebună gîndirea pozitivă şi riguroasă, creativitatea, spiritul ludic, originalitatea, simţul umorului şi, nu pe ultimul culoar, bunul simţ! Trebuie s-aveţi şi mult curaj să intraţi într-o asemenea competiţie! Da', zău, merită! Ah, să nu uit: să nu cumva sa ignoraţi interactivitatea, fără de care totul seamănă cu Marea Neagră privită... într-un acvariu!

V-aţi plictisit?!?? Nu pot sa cred, dacă aţi citit pînă la final! ... Dacă aţi sărit pasaje întregi, v-aţi furat singuri căciula!!! ... Aaa, aţi glumit!? Atunci, mă găsiţi la doru.dumitrescu@tvr.ro.

http://www.dorudumitrescu.ro/homo-sapiens/cine-sint-eu/