marți, 1 martie 2011

FILME DE SUCCES, FILME PLINE DE SIMBOLURI – MATRIX- Andy Wachowski, Larry Wachowski



Anumite filme şi anumiţi regizori au avut un succes internaţional foarte mare. De ce? Răspunsul este simplu, dar şi complicat, în acelaşi timp, deoarece au folosit simbolurile şi gândirea simbolică, într-o succesiune logică, adică Artă Obiectivă?
Publicul este însetat de acea artă care să-l readucă în lumea simbolurilor, care să-l poarte într-un domeniu familiar sufletului său, cel al lumii simbolurilor, lume în care ne tot învârtim zilnic, dar despre care ştim atât de puţin.


MATRIX- Andy Wachowski, Larry Wachowski
Ce este Matrix? nca nu avem raspunsul complet la aceasta intrebare. Urmatoarea ar fi: Cine a creat Matrix? Raspunsurile te conduc catre noi posibilitati - si catre un destin care trece de la revelatii la Revolutii.

Biografie Andy Wachowski - Uniunea a doi frati nu poate sa dea nastere decat la lucruri bune. Acesta este si cazul lui Larry si Andy Wachowski. Ei au creat o viziune ce a revolutionat abordarea moderna a genului SF - actiune in cinematografie. Chiar daca conceptul lor nu a fost in totalitate original, cu remarcabilul lor talent au combinat intr-un stil desavarsit actiunea si SF-ul intr-un film ce a ajuns apoi sa fie copiat, parodiat si discutat mai mult decat oricare alt film din istoria de gen - Matrix (1999).
Nascuti la Chicago, dintr-un tata om de afaceri si o mama ce lucra ca asistenta medicala si pictorita, Larry si Andy si-au exersat de timpuriu talentul creativ prin meditatii asupra perceptiei curente a realitatii incercand sa gaseasca noi si originale variatii de perceptie. Dupa doi ani petrecuti la colegiul Bard, Larry a renuntat la studii, si s-a apucat sa lucreze alaturi de fratele lui ca pictor si dulgher, timp in care se apucase sa scrie o serie de povestioare comice, ca o completare ...
Matrix (The Matrix - Matricea) este un film ştiinţifico-fantastic regizat şi scris de fraţii Wachowski (Andy şi Larry) şi lansat în 1999 pe marile ecrane. El are ca temă principală idea că oamenii trăiesc într-o lume virtuală, creată de inteligenţa artificială, în urma războiului purtat între oameni şi maşini. Filmul conţine numeroase referinţe la subcultura hacker şi cyberpunk, precum şi la diferite ideologii religioase şi filosofice. A câştigat patru premii Oscar la categoriile tehnice şi a avut doua urmări: Matrix Reloaded şi Matrix Revolutions, ambele lansate în 2003.
Motto: "Nu eşti cel mai puternic când crezi aceasta, ci când o ştii..."
Actiunea se petrece in anul 2070. Neo lucreaza ca functionar la o companie. Programatorul IT Thomas Anderson duce o viaţă secretă de hacker sub pseudonimul "Neo". Vrea să afle răspunsul la întrebarea "Ce este Matricea?".
Incercand sa afle semnificatia acestui termen, el o va cunoaste pe Trinity, care il duce intr-o lume necunoscuta, in care sa poata afla adevarul.
Aici, Neo face cunostinta cu Morpheus, care ii va dezvalui un adevar cutremurator: Ceea ce pare real in viata oamenilor, nu este altceva decat imaginatia lor, ei fiind victime ale unui program ce creeaza o realitate virtuala.
Filmul este o metafora creata din imbinarea geniala a unor simboluri cunoscute, dar aceasta este metafora, imbravcata in simboluri, a vietii noastre, a ceea ce ar trebui sa fie viata noastra.
Cateva din simbolurile folosite in film explicitate.In Matrix nu e vorba de religie, ci mai degraba de niste simboluri folosite intr-un scop anume.
1. Personajul principal din Matrix este numit Thomas Anderson, aluzie la Toma din Biblie, iar Anderson tradus mot a mot inseamna "fiul omului", referire la Isus.
2. Personajul Choi (cel care cumpara un soft piratat de la Neo, si care il ia cu el la discoteca) ii spune lui Neo: ""Hallelujah. You're my savior, man. My own personal Jesus Christ."
3. Numele "NEO" este o anagrama a cuvantului "ONE" (cred ca nu trebuie explicat cine este The One in acest film) Cel promis va veni in aceasta lume (virtuala) doar dupa ce moare (in camera 303). Cand Neo moare, isi revine dupa 72 secunde (3 zile inseamna 72 de ore... referire la Isus).
4. Lumea virtuala reprezinta lumea noastra, din care trebuie sa scapam pentru a ajunge la iluminare (este o filosofie budista straveche).
Si mai sunt si multe alte referiri la diverse religii (ex. Morpheus este zeul grec a viselor, Trinity, etc...)

Aceste simboluri (nu numai crestine) sunt folosite in film pentru a accentua povestea, pentru a da satisfactie omului ca recunoaste un element sau altul. Fratii Wachowsky sunt niste scenaristi foarte destepti, au stiut ce trebuie sa "insinueze" in Matrix pentru a-l face un succes.
Sa determini valoarea unui diamant ceri parerea unui expert.
Sa descoperi gustul unui vin vechi trebuie sa ai calitatile unui degustator.
Sa simti bucurie cand vezi un film, sa te determine sa zici ca "Placerea de a vedea un film este ca si cand ai avea un vis placut ziua" este o ocazie rara.
De ce MATRIX?
Pentru ca odata cu Matrix s-a nascut un standard dupa care se vor judeca toate filmele sf care vor urma.
Adio robotei, lasere, monstri care colonizeaza Pamantul, urmariri cu navete etc. Intram in alt univers: lumi paralele, lumi create special, programe virusate sau nu etc.
Matrix este imbinarea perfecta intre un subiect inovator, cu un potential urias (de aceea a fosta anuntata trilogia) si efecte speciale deosebit de spectaculoase.
Distribuţia
* Keanu Reeves (Neo) - personajul principal al filmului. un hacker care descoperă că lumea în care trăieşte este o simulare.
* Laurence Fishburne (Morpheus) - mentorul lui Neo şi căpitanul navei Nebuchadnezzar
* Carrie-Anne Moss (Trinity) - ofiţer pe nava lui Morpheus, care va dezvolta o relaţie romantică puternică cu Neo.
* Hugo Weaving (Agentul Smith) - un program de pază al Matricei care ia forma unui agent guvernamental.
* Joe Pantoliano (Cypher) - un membru al echipajului lui Morpheus care îl trădează pentru a se întoarce în Matrice şi a duce o viaţă fără griji.
* Julian Arahanga (Apoc) - tehnician al echipajului.
* Anthony Ray Parker (Dozer) - pilot al navei, un om născut în rezistenţă
* Marcus Chong (Tank) - fratele lui Dozer, operator al programului de antrenament.
* Matt Doran (Mouse) - programator tânăr al echipajului.
* Gloria Foster (Oracolul) - program exilat din sistem, deghizat sub forma unei femei de culoare, care îi ajută pe oamenii liberi cu previziunile şi înţelepciunea ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu